Odotatko perheenlisäystä? Kokosimme listan tärkeimmistä vauvatarvikkeista

Odotusaika ennen lapsen syntymää on täynnä jännitystä ja iloa – mutta myös suunnitelmien laatimista. Voit valmistautua tulevaan vinkkiemme avulla.

Vastasyntynyt vauva tarvitsee vaatteiden, lelujen ja vaippojen lisäksi muitakin tarvikkeita – mutta mitkä asiat kannattaa nostaa tärkeysjärjestyksessä etusijalle?

Vauvatarvikkeiden valinta voi osoittautua haastavaksi tehtäväksi – etenkin ensimmäistä lasta odottaessa. Tästä syystä laadimme hyödyllisen muistilistan kaikkein välttämättömimmistä hankinnoista.

Lastenvaunut – listaa kriteerisi

Lastenvaunut ovat suurin ja usein myös kallein yksittäinen vauvaa varten tehtävä hankinta. Suuresta valikoimasta voi myös olla vaikeaa löytää juuri se itselle sopivimmilla ominaisuuksilla varustettu vaunumalli.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia millaisilla teillä useimmiten kuljetat lastenvaunuja ja löytyykö kotoasi sopiva paikka kookkaille vaunuille. Entä aiotko kenties juosta vaunujen kanssa kävelylenkkien lisäksi? Valikoimaa rajatakseen on hyvä laatia lista vaunuille asettamistaan kriteereistä.

Ennen vaunujen ostoa pohdittavia tärkeitä asioita:

  • Lastenvaunujen koko: Vaunuja on saatavilla pienemmässä ja suuremmassa koossa. Selvitä millaiset vaunut ovat kotona säilytyksen sekä autolla ja julkisilla kulkemisen kannalta parhaimmat perheellesi.
  • Kantokopan ja ratasistuimen koko: Vastasyntynyt tarvitsee vaunuihin irrotettavan kantokopan ja hieman vanhempi lapsi puolestaan ratasistuimen. Syksyllä tai talvella syntyvälle lapselle kannattaa valita vaunuihin hieman suurempi kantokoppa, jotta siitä löytyy tilaa untuvaiselle makuupussille. Ratasistuimen istumasuunta puolestaan määrittää katsooko lapsesi rattaissa eteenpäin vai taaksepäin.
  • Vaunujen pyörät: Pienet kumirenkaat sopivat mainiosti kaupunkikäyttöön, mutta epätasaisemmat polut vaativat jo suuremmat ilmatäytteiset renkaat. Renkaat kannattaa valita käyttötarkoituksen perusteella.
  • Vaunuverho: Toimiva vaunuverho suojaa lasta tuulelta, sateelta, auringonpaisteelta ja lumelta. Vaunuverho kannattaa valita vuodenajan mukaan.
  • Päällyskangas: Vaunut pysyvät hyvännäköisinä useiden vuosien ajan kun päällyskankaan materiaali ei pääse haalistumaan. Näin vaunut säilyvät moitteettomina myös mahdollisten tulevien pikkusiskojen tai pikkuveljien käyttöön.
  • Tavarakori: Vaunujen tilavan tavarakorin ansiosta voit pakata retkille mukaan enemmän tavaraa. Tavarakorin todellisen tilavuuden voi testata tuomalla vaunuostoksille mukaan oman lastentarvikekassinsa.

Tarvitsetko lisärahoitusta lastentarvikehankintoihin? Lue lisää lainoistamme

Turvakaukalo – välttämätön hankinta autoon

Tärkeimmälle hankinnalle tulee käyttöä jo heti synnytyssairaalasta lähdettäessä. Puhumme tietenkin turvakaukalosta, jossa lapsi matkustaa autossa.

Turvakaukalon hankinnassa kannattaa kiinnittää erityishuomiota istuimen asennustapaan. Kiinnitystelakalla varustetun turvakaukalon istuinosan voi päivittää tarvittaessa isompaan kokoon. Lapsi tarvitsee nimittäin suuremman turvaistuimen arviolta 9-18 kuukauden iässä. Mikäli olemassa oleva kiinnitystelakka on hyväkuntoinen, voit hankkia siihen tarvittaessa uuden yhteensopivan istuinosan suuremmassa koossa.

Turvakaukalon valinnassa tulee huomioida myös auton koko, sillä liian suurikokoinen istuin vaarantaa lapsen turvallisuuden. Entä oletko harkinnut käytetyn turvakaukalon ostamista? Turvakaukalo kannattaa ostaa käytettynä vain tutulta henkilöltä, jolloin voit olla varma istuimen historiasta. Lapsen turvakaukalo tulee hävittää, mikäli se on ollut kolarissa tai vaurioitunut muulla tavalla. Turvakaukalo ei myöskään saisi olla viittä vuotta vanhempi. Iskua vaimentavat materiaalit menettävät tehoaan ajan myötä.

Lastensänky – valitse patja ajatuksella

Haluatko, että lapsesi nukkuu pinnasängyssä vai lastensängyssä, jota voi muokata lapsen kasvutahdin mukaisesti? Lastensänkyjen valikoima on laaja ja hintatasossa esiintyy vaihtelua, joten hankinta kannattaa mitoittaa oman taloustilanteensa ja omien tarpeidensa mukaisesti.

Sänky ei tosin ole ainoa huomionarvoinen asia vauvan nukkumapaikkaa valmisteltaessa. Lapsen selän tarvitsema tuki nimittäin riippuu lapsen iästä. Vauva tarvitsee patjan, jonka vaahtomuovi on tukevampaa kuin vanhemmalle lapselle hankittavassa patjassa. Kannattaakin hankkia kaksipuolinen patja, jonka toinen puoli sopii vauvalle 0-1 vuoden iässä ja toinen puoli 1-3 vuoden iässä.

Lapsen sängyn tulee aina olla kuiva ja hyvin tuulettuva. Tämän vuoksi patjassa tulee olla tuuletusaukot sekä irrotettava ja hyvin pesua kestävä päällinen.

Itkuhälytin – tarpeellinen yhteys lapseesi

Itkuhälyttimen avulla voit varmistaa, että vauvasi voi hyvin myös oleskellessasi toisessa huoneessa. Itkuhälyttimen välityksellä voit nähdä ja kuulla lapsesi ja joissain tapauksissa jopa puhua hänelle. Jotkin itkuhälyttimet myös mittaavat sekä ilman lämpötilaa että kosteutta ja soittavat tuutulauluja.

Itkuhälytin kannattaa ostaa kun on jo hieman ehtinyt tutustua vauvaansa, jotta osaa valita laitteeseen sopivimmat ominaisuudet. Toiset vauvat esimerkiksi oksentavat herkästi yön aikana, jolloin video-ominaisuus voi olla tarpeellinen itkuhälyttimessä.

Tarvitsetko lisärahoitusta vauvatarvikkeiden hankintaan? Lue lisää lainatuotteistamme

Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 15,39 %, nimelliskorko 13,49 %, kulut: 8 975 euroa ja yhteensä: 18 975 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Instabank voi tallentaa ja käsitellä henkilökohtaisia tietojasi sekä lähettää sinulle viestejä.

Tilaa Instabankin uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja hyödynnä vinkit taloudelliseen arkeen.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Instabank voi tallentaa ja käsitellä henkilökohtaisia tietojasi sekä lähettää sinulle viestejä.