Luonnonläheinen matkailu Suomen suvessa

Oma maa mansikka, muu maa mustikka. Uusien kokemusten perässä ei aina tarvitse matkustaa kauas. Tässä muutamia ehdotuksia mielenkiintoisista nähtävyyksistä ja kesäisen rennoista majoituspaikoista kotimaassa. Ympäristöystävällisyyttä unohtamatta. Lähde mukaan ja lue lisää.

Uniikit majoituspaikat

Nolla-mökki tarjoaa mahdollisuuden sekä täydelliseen rentoutumiseen ja irtiottoon arjesta että vastuulliseen matkailuun pienellä vaivalla ja budjetilla. Nolla-mökissä majoittumisen perusajatuksena on päästä mahdollisimman lähelle luontoa niin, että retkeilykokemuksen luontovaikutus jää lopulta plussan puolelle. Majoittumisesta syntyneet jätteet kierrätetään, hiilidioksidipäästöt ylikompensoidaan ja osa majoitusmaksusta lahjoitetaan Suomen luonnonsuojeluliitolle. Nolla-mökissä on latauspistokkeet elektroniikalle, mutta mökkien tarkoin valitut sijainnit, yksinkertaistettu luksus ja mahdollisuus vastuulliseen retkeilyyn rauhoittavat mielen ja houkuttelevat nauttimaan hetkestä. On mukavampaa kuunnella tuulta havupuiden latvoissa kuin tuijottaa kännykän ruutua sisätiloissa. Nolla-mökkeily on unohtumaton glamping-elämys, joka ei vaadi suuria ennakkovalmisteluita. Mökissä on valmiina peti, ruuanlaittovälineet ja pieni sähköä tuottava aurinkovoimala. Retkeilijä tuo mukanaan makuupussin, ruuat, juomat ja vaatteet. Retkeilykokemukseen voi myös yhdistää vaikka pyöräilyretken tai saunaillan.

Bengtskärin majakka on mielenkiintoinen kohde, jossa matkailija voi yöpyä entisissä majakanvartijoiden asuintiloissa karulla kiviluodolla. Majakkasaari sijaitsee Suomenlahdella noin 25 kilometrin etäisyydellä Hangosta lounaaseen ja on Suomen eteläisin asuttu paikka. Itse majakkarakennus on Pohjoismaiden korkein (korkeus 52 metriä merenpinnasta). Bengtskärille voi tehdä päiväretken omalla veneellä, vuorolaivaliikenteen kyydissä tai tilauskuljetuksella. Majakalla pääsee osalliseksi aidoista saaristolaisperinteistä ja sen palveluita pyörittää pieni perheyritys. Toiminnassa huomioidaan ympäristöarvot ja kestävän kehityksen periaatteet. Ruokatarjoilut valmistetaan paikan päällä saaristolaisperinteitä noudattaen ja kahvipannu on aina kuumana. Ruokailu pitää kuitenkin varata ennakkoon. Majakan hotellissa on seitsemän huonetta ja 28 vuodepaikkaa. Jokaisessa huoneessa on merinäköala ja majoituksen voi varata täysihoidolla, jolloin hintaan kuuluvat sekä ruokailut että edestakainen kuljetus.

Kultaiset hiekkarannat

Yyteri on kuuden kilometrin pituinen Natura-suojeltu dyyniranta Satakunnassa. Yyterissä on mahdollista viettää ympäristöystävällinen aktiiviloma ainutlaatuisen herkällä luonnonsuojelualueella. Foundation for Environmental Education, FEE international on myöntänyt Yyterille vastuullisen matkailun edistämistyöstä Green Key -ympäristösertifikaatin 2019 ja Blue Flag -sertifikaatin uimarantakategoriassa 27.4.2022. Yyteristä löytyy uniikin luonnon lisäksi erinomaiset palvelut ja monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia aina golfista kiipeilyyn ja padeliin. Rannalle voi matkata julkisilla kulkuneuvoilla helposti, sillä Porin keskustasta kulkee Yyteriin säännöllisesti ilmainen bussikyyti. Majoitusvaihtoehtoja löytyy Yyterin lähialueelta moneen eri makuun. Voit majoittua esimerkiksi hotellissa, kelluvassa huvilassa tai telttaillen leirintäalueella.

Hailuoto ja Marjaniemen ranta sijaitsevat samassa suunnassa kuin Kalajoen hiekkasärkät, mutta saattavat olla tuntemattomampia kohteita monelle. Hailuodon saarelle pääsee näppärästi lauttakyydillä Oulunsalon satamasta noin 25 minuutissa ilmaiseksi. Pitkät kultaiset hiekkarannat ympäröivät Hailuotoa ja Marjaniemi merkkaa saaren läntisimmän pisteen. Hailuodon saarella on matkailijoille palveluita ja majoitusvaihtoehtoja, mutta Marjaniemen rannalle kannattaa suunnata lähinnä tunnelman ja punaisten rantamökkien koristaman talonpoikaismaiseman vuoksi. Marjaniemen rannalla ei nimittäin ole saatavilla palveluja, joten esimerkiksi eväät pitää pakata itse mukaan. Hailuodon saaren suojeltu ja omaleimainen ympäristö on näkemisen arvoinen ja siellä voi viettää aikaa patikoiden, uiden ja kansallismaisemista nauttien.

Arvokkaat kansallispuistot

Nuuksio on pääkaupunkiseudun lähikansallispuisto ja helposti saavutettavissa oleva monipuolinen retkeilykohde. Nuuksio sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja sinne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä. Palveluja löytyy ympärivuotisesti, joten alue soveltuu erinomaisesti koko perheen retkeilykohteeksi. Luontokeskus Haltian esteetön maisematasanne avaa kansallismaiseman tasapuolisesti jokaiselle vierailijalle. Merkityillä reiteillä vaeltaminen on helppoa ja turvallista, mutta epävirallisille poluille suuntaavan pitää huolehtia mukaan kartta ja kompassi. Nuuksion upeissa järvimaisemissa, raikkaiden metsien ja karujen kallioiden keskellä riittää nähtävää. Voit myös varata majapaikan aivan kansallispuiston ytimestä. Luontokeskus Haltian kupeessa sijaitseva Haltia Lake Logde on elämyksellinen luontohotelli, jonka toiminta perustuu kestävän kehityksen, paikallisuuden ja luonnonsuojeluarvojen huomiointiin. Hotellista löytyy muun muassa sauna sekä 20 tyylikästä huonetta ja 5 luksustelttaa, mikäli haluat yhdistää kansallispuistovierailuusi ainutlaatuisen glamping-kokemuksen.

Etelä-Konneveden kansallispuisto on yksi Suomen uusimmista kansallispuistoista. Kohde sijaitsee Keski-Suomessa Rautalammin ja Konneveden järvimaisemissa. Etelä-Konnevesi on omiaan aktiivilomailuun esimerkiksi melonnan ja patikoinnin merkeissä. Kajakin voi vuokrata paikan päältä, joten omia välineitä ei välttämättä tarvitse olla mukana. Etelä-Konnevedellä pääset nauttimaan suurjärven saaristomaisemista. Graniittialueen jyrkät kalliorinteet, kirkkaat vedet, männiköt ja vehreät lehdot maalaavat järvimaisemaan aitoa erämaatunnelmaa ja suuria luontotyyppien kontrasteja. Etelä-Konneveden kansallispuiston alueelta löytyy useita valtakunnallisen luonnonsuojelun ja maisemansuojelun kannalta merkittäviä kallioalueita. Etelä-Konnevesi tunnetaan villin järvitaimenen kutupaikkana ja siellä on monia uhanalaisia eläin- ja kasvilajistoja sekä reliktilajeja. Etelä-Konneveden kansallispuiston keskeinen sijainti mahdollistaa lyhyemmätkin vierailut, mutta alueen läheisyydestä löytyy myös viihtyisiä majoitusvaihtoehtoja. Tämä uusi kansallispuisto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

Suuntaatpa kesällä mihin ilmansuuntaan tahansa, löytyy kotimaan rajojen sisältä lukemattomia uniikkeja retkikohteita. Lähimatkailu on luonnonystävän valinta ja reissuun voi lähteä pienemmälläkin suunnittelulla.

Tarvitsetko joustoa matkabudjettiisi? Instabankin joustoluotto on helppo, turvallinen ja taloudellinen rahoitusratkaisu, kun tarvitset lainaa nopeasti. Voit käyttää joustoluottoa juuri silloin, kun rahoitukselle on tarvetta. Maksat korot ja kulut aina vain käytössäsi olevasta lainasummasta. Tutustu Instabankin joustoluottoon.

Lainaesimerkki: 10 000 euroa, 10 vuotta, 120 maksuerää, todellinen vuosikorko 15,39 %, nimelliskorko 13,49 %, kulut: 8 975 euroa ja yhteensä: 18 975 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Instabank voi tallentaa ja käsitellä henkilökohtaisia tietojasi sekä lähettää sinulle viestejä.

Tilaa Instabankin uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja hyödynnä vinkit taloudelliseen arkeen.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Instabank voi tallentaa ja käsitellä henkilökohtaisia tietojasi sekä lähettää sinulle viestejä.