Näin puutarhaunelmasi pysyvät budjetissa

Haluaisitko nauttia kesästä tuoreella nurmikolla ja ruusuntuoksun keskellä? Tässä vinkkimme vehreään keitaaseen, joka on ilo sekä silmälle että lompakolle.

Sinun ei nimittäin tarvitse palkata maisemoijaa tai ostaa kalleimpia kasveja saadaksesi puutarhan, josta voit olla ylpeä. Olemme koonneet yhteen muutamia vinkkejä puutarhanhoidosta kiinnostuneille. Niiden avulla voit helposti itse luoda pihamaallesi viihtyisän keitaan pikkurahalla.

Tee itse multaa kompostoimalla

Ensimmäisenä vinkkinä suosittelemme oman kompostin perustamista. Komposti on hyvä idea monestakin syystä.

Komposti on ympäristöystävällinen ja sen avulla saat ravintorikasta multaa merkittävästi taloudellisemmin kuin ostomultaa hankkimalla.

Monet kaupan mullat sisältävät lisäksi turvetta, joten valmistamalla omaa multaa vältät turhat ilmastopäästöt. Samalla saat hyödynnettyä biojätteen. Älä kuitenkaan heitä kompostiin kalaa tai lihaa.

Haluatko saada lisää näppäriä säästövinkkejä? Tarkista vinkkimme edulliseen viikonloppumatkailuun.

Aarteet hyötykäyttöön

Kauneimmallakin puutarhalla täytyy olla luonnetta ja värikkyyttä. Voit lisätä puutarhasi persoonallisuutta sisustamalla sitä sisätilojen tapaan. Rakenna aurinkoiseen paikkaan uusi istuinnurkkaus esimerkiksi vanhasta keittiönpöydästä ja muutamasta tuolista. Voit halutessasi maalata kalusteet kirkkailla väreillä tai antaa sateen piiskata niihin luonnetta.

Kurkkaa myös kellariin, varastoon tai ullakolle ja kaiva esiin vanhoja kukkaruukkuja, joihin voit istuttaa kukkia.

Vanhat pesuvadit sopivat hyvin kasvualustoiksi kukille. Muista kuitenkin aina tehdä astian pohjalle ylimääräisen veden varalta suodatus esimerkiksi lekasoran tai saviruukun palasten avulla.  

Purnukat ja juomalasit käyvät hyvin ruukuiksi ja vaaseiksi kukille tai yrteille. Saat juomalasista kauniin koristeen terassipöydälle täyttämällä lasin hiekalla, simpukankuorilla ja kivillä. Kirpputoreilta ja osto- ja myyntiliikkeistä voit löytää monenmoisia aarteita puutarhasi koristukseksi. Tutki lähimmän kirpputorimyymälän valikoimaa – et takuulla poistu tyhjin käsin!

Kitke rikkakasvit

Ovatko pensaat päässeet rehottamaan tai voikukat vallanneet nurmikon? Viidakon kesyttäminen käy yllättävän helposti.

Kitkeminen ja kukkapenkkien reunojen siistiminen kannattaa, sillä näillä toimenpiteillä saat puutarhastasi nopeasti siistimmän. Aloita poistamalla voikukat ja rikkakasvit juurineen jo ennen pensaskasvien trimmausta.

Lopuksi voit tehdä kukkapenkeille reunukset asettaaksesi kasvit kauniisiin raameihin. Huolestuttaako reunuskivien hinta? Käy kävelyllä metsässä tai rannalla ja poimi mukaan löytämiäsi kauniita kiviä aivan ilmaiseksi. Voit myös reunustaa kukkapenkit kävyillä tai puunoksilla.

Jos haluat luoda puutarhaasi rennompaa tunnelmaa ja välttää pelkkiä tikkusuoria viivoja, voit tehdä kukkapenkkien reunoista osittain kaarevia.

Kasvata vihannekset ja yrtit itse

Oman maan tomaatit, perunat ja ruohosipulit maistuvat erityisen hyviltä, eikö totta?

Yrttien ja vihannesten kasvattaminen omaan käyttöön on nykyaikana varsin trendikästä. Harrastus mahdollistaa raaka-aineiden noudon ruokapöytään suoraan omilta viljelmiltä.

Monet yrtit talvehtivat, kuten esimerkiksi monivuotinen ruohosipuli ja minttu. Yrttien selvitessä talven yli saat niistä tuoreita versoja aina keväisin vuosi vuoden jälkeen. Muista kuitenkin istuttaa yrtit ruukkuihin, sillä ne leviävät helposti juurirönsyistä.

Kohopenkki on täydellinen valinta, mikäli haluat kasvattaa omat vihanneksesi. On hauskaa voida täyttää vihanneslaatikkonsa säännöllisesti terveellisillä itsekasvatetuilla juureksilla.

Haluatko saada lisää näppäriä säästövinkkejä? Tarkasta mutkatonta arkipäivän säästövinkkiämme

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Instabank voi tallentaa ja käsitellä henkilökohtaisia tietojasi sekä lähettää sinulle viestejä.

Tilaa Instabankin uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja hyödynnä vinkit taloudelliseen arkeen.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että Instabank voi tallentaa ja käsitellä henkilökohtaisia tietojasi sekä lähettää sinulle viestejä.